Dzisiaj jest 25 maja 2018, 6:20


[HELP] r9 290 brak obrazu

Masz problem z działaniem swojego komputera? Szukasz porad dotyczących sprzętu lub programów? Napisz w tym dziale.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

basseb_PL

Weteran Parszywej XVI

Weteran Parszywej XVI

Awatar użytkownika
  • Posty: 1298
  • Rejestracja: 16 wrz 2012, 9:46
  • Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
  • Wiek: 38

  • Battlelog: XVI-basseb

  • Bad Company 2: basseb_PL ; Pi2TeK

[HELP] r9 290 brak obrazu

Post30 gru 2017, 14:24

Panowie, jak zawsze miało być pięknie a wyszło.....

Z serwisu Corsair przyjechało funkiel new chłodzonko H60i, które za pomocą bracketu Hg10 zamontowałem na mojego radka r9 290. Po włożeniu wszystkiego do budy radek nie daje sygnału na monitor czy to za pośrednictwem HDMI czy DVI. Teraz działam na integrze, radka winda nie wykrywa. Nawet jeśli ustawię integrę jako domyślną, to wystarczy, że podepnę zasilanie do r9 i po reboot obrazu niet.
Z ciekawostek - wentyl zasilany za pomocą PCI-E sie kręci, sekcja zasilania na GPU trochę ciepła, samo GPU zimne (nie jest to zasluga h60 :( )

Pytanie moje jest takie - uwaliłem kartę czy coś przeoczyłem....?
Obrazek
Offline

CosmiChild

Weteran Parszywej XVI

Weteran Parszywej XVI

Awatar użytkownika
  • Posty: 730
  • Rejestracja: 31 paź 2012, 14:57
  • Lokalizacja: Wiatrakolandia
  • Wiek: 35

  • Bad Company 2: CosmiChild

Re: [HELP] r9 290 brak obrazu

Post30 gru 2017, 20:50

A pewnyś Panie wielmożny, że karta dobrze siedzi w slocie? :-)
Sprawdź jeszcze to: http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?t=135680
Oby jednak to było coś błachego, a nie to z forum lub uwalony VRM.
https://forum.level1techs.com/t/r9-290- ... ster/76793
Podobają ci się moje grafiki samolotów? Możesz wspomóc moją stronę w utrzymaniu.
Obrazek
Offline

basseb_PL

Weteran Parszywej XVI

Weteran Parszywej XVI

Awatar użytkownika
  • Posty: 1298
  • Rejestracja: 16 wrz 2012, 9:46
  • Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
  • Wiek: 38

  • Battlelog: XVI-basseb

  • Bad Company 2: basseb_PL ; Pi2TeK

Re: [HELP] r9 290 brak obrazu

Post30 gru 2017, 21:20

nie chce mi sie rozkręcać znowu tego całego shitu ale pewnikiem będe musiał, żeby choć sprawdzić w innej budzie, ewentualnie PCB obejrzeć, czy może faktycznie jak w temacie z forum corsaira cos nie zwiera...
teraz mi przyszło do głowy, że 290 ma taki miały przełączniczek na górze, nie wiem do czego on, może do crosfire i się przestawił czy cuś...
Obrazek
Offline

CosmiChild

Weteran Parszywej XVI

Weteran Parszywej XVI

Awatar użytkownika
  • Posty: 730
  • Rejestracja: 31 paź 2012, 14:57
  • Lokalizacja: Wiatrakolandia
  • Wiek: 35

  • Bad Company 2: CosmiChild

Re: [HELP] r9 290 brak obrazu

Post31 gru 2017, 11:36

Podobają ci się moje grafiki samolotów? Możesz wspomóc moją stronę w utrzymaniu.
Obrazek
Offline

basseb_PL

Weteran Parszywej XVI

Weteran Parszywej XVI

Awatar użytkownika
  • Posty: 1298
  • Rejestracja: 16 wrz 2012, 9:46
  • Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
  • Wiek: 38

  • Battlelog: XVI-basseb

  • Bad Company 2: basseb_PL ; Pi2TeK

Re: [HELP] r9 290 brak obrazu

Post31 gru 2017, 16:29

a jednak nie, to jest przełącznik trybu chłodzenia przez stockowy wentyl - performance mniejszy ale hałas też. No w sumie jest to jakaś modyfikacja ustawienia w biosie karty :)

Co do mojego radka - odleniłem się, zdjąłem h60 i tak patrzę koło kości pamięci a tam PCB ma inny kolorek, pod kątem przechodzi w brąz - fiolet i juz sobie myślę, urwa ! zjarało się. Ale założyłem reference'a i działa.... Ki wuj, się pytam?
Na to KJ podpowiada "nie dokręcaj za mocno, ponoć radki tak mają"... No to powrót do h60 i nie dokręcam... i znowu lipa...
W końcu dokręciłem pompkę tak, że w zasadzie można ją przesunąć po GPU jak się uprzesz, podpiąłem wszystko na luzie, nie dokręcałem karty do budy, chłodnica na luzie, itp. i tadam! dał radek obraz.
Cieszę się niemożebnie, ale co to za pojebaństwo jest, żeby takie rzeczy się działy. Zdejmujesz stary,smarujesz, przykręcasz nowy, wkładasz w budę i ma hulać a nie jakieś za mocno/za słabo/ziemniaki niedoslone/zupa za słona...

Tak czy owak, radek działa, cisza spokój i chłodno.

I jak tu nie pić jak człowiekowi w życiu takie schody...
Obrazek
Offline

CosmiChild

Weteran Parszywej XVI

Weteran Parszywej XVI

Awatar użytkownika
  • Posty: 730
  • Rejestracja: 31 paź 2012, 14:57
  • Lokalizacja: Wiatrakolandia
  • Wiek: 35

  • Bad Company 2: CosmiChild

Re: [HELP] r9 290 brak obrazu

Post31 gru 2017, 20:06

Welcome in the AMD's world. :P
Ja już żadnej grafy od AMD przez długi czas nie kupię.
Podobają ci się moje grafiki samolotów? Możesz wspomóc moją stronę w utrzymaniu.
Obrazek
Offline

mincel82

Weteran Parszywej XVI

Weteran Parszywej XVI

Awatar użytkownika
  • Posty: 1741
  • Rejestracja: 17 sie 2012, 19:46
  • Lokalizacja: Kraków
  • Wiek: 35

  • Steam_id: mincel82

  • Battlelog: mincel82

  • Bad Company 2: mincel82

Re: [HELP] r9 290 brak obrazu

Post01 sty 2018, 9:19

@Bajc, trzeba było do KRAKAŁ podjechać to bym Ci to w 5 minut ogarnął ;)
BF3: Obrazek BF4: Obrazek
Offline

Kajot

Weteran Parszywej XVI

Weteran Parszywej XVI

Awatar użytkownika
  • Posty: 1043
  • Rejestracja: 16 lip 2012, 18:07
  • Lokalizacja: kontakt: kajot(malpa)parszywaxvi.pl
  • Wiek: 34

  • Steam_id: konradj83

  • Battlelog: XVI-Velo

  • Bad Company 2: kajot83

  • Battlenet: velocityx#1483

Re: [HELP] r9 290 brak obrazu

Post06 sty 2018, 12:05

wlasnie mialem pytac jak tam Radoslaw czy sie zbudzil. nic z nim nie bylo tylko skreciles. u mnie pompka jak dostatecznie mocno cisnalem palcem to tez delikatnie widzialem ze zaczynala sie ruszac. ale nie na tyle by sie ruszala przy majtaniu wezami. jesli tempy sa takie jak kojarzysz to jest ok. zweryfikuj tylko te pamieci czy termopady faktycznie maja styk z HG10. bo te kolory co pokazales na komorce to u mnie takich nie bylo a przeciez tez chyba z pol roku taki setup mialem jak nie dluzej.

ja bede mial podobnej natury problem jak bede zmienial płyn w moim ukladzie, bo wszystkie zlaczki tak troche za mocno powkrecalem i pewnie bedzie dizaster przy odkrecaniu. no nic, ciesze sie ze gpu wstalo.
Z97 MAXIMUS VII HERO / i7 4790k Devils Canyon / H110i GT / 16GB DDR3 / Samsung 840 EVO 250gb / AKG K550 / Czekam na EVGA FTW 1080 / XFX 850w GOLD+ / WD Black 1TB&3TB / WD Green 1.5 TB / Evolv Tempered Glass / Razer DeathAdder / Xonar Phoebus / Dell u2713hm
Offline

basseb_PL

Weteran Parszywej XVI

Weteran Parszywej XVI

Awatar użytkownika
  • Posty: 1298
  • Rejestracja: 16 wrz 2012, 9:46
  • Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
  • Wiek: 38

  • Battlelog: XVI-basseb

  • Bad Company 2: basseb_PL ; Pi2TeK

Re: [HELP] r9 290 brak obrazu

Post06 sty 2018, 15:15

tempy ok. na wszystkim, czyli dobrze jest :) pompka kręci radiator radiuje :) a bajceps się raduje
Obrazek

Wróć do Dział pomocy

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość